پرورش گل شمعدانی

آشنایی با نیاز های گل شمعدانی و نحوه ی صحیح پرورش گل شمعدانی را بخوانید تا بتوانید با زیباترین گل های طبیعی به آپارتمان خود رنگ و بویی تازه ببخشید.

پرورش گل شمعدانی نیازمند آگاهی از نحوه و زمان آبیاری، شرایط رطوبت، نور و گرما و همچنین آگاهی از نحوه تکثیر و نیز آشنایی با آفات و بیماری های این گیاه است در این مطلب تمام نکات درباره ی نگهداری هرچه بهتر این گیاه ذکر شده است و همچنین میتوانید با انواع این گل های خاطره انگیز آشنا شوید.

پرورش گل شمعدانی و آشنایی با نکات ریز و درشت درباره نگهداری آن:

پرورش گل شمعدانی در منزل و آپارتمان ها دارای نکات ساده و بسیار مهمی است که با رعایت این مراحل میتوان یکی از خاطره انگیزترین گل ها را به خوبی در منزل خود پرورش داد. در مقالات گذشته به بررسی نحوه پرورش و نگه داری گل بنجامین در منزل پرداختیم در این مقاله به شما در جهت پرورش بهتر گل شمعدانی کمک خواهیم کرد.

پرورش گل های شمعدانی

گل شمعدانی در زبان علمی Pelargonium spp نام دارد. خاستگاه این گیاه آفریقای جنوبی است. گیاه شمعدانی سرده ی گیاهان گلدار است و از گیاهان چند ساله ی علفی است که ساقه ی آن کمی محکم  می شود؛ اما دارای استقامت کمی است و شکنندگی دارد. برگ های این گیاه به صورت منفرد و تکی هست که اغلب گوشوارک داراند و پهنک برگ های آنها منقسم است. دارای بریدگی های بسیار می باشند و برگ های آن پنجه ای و دارای کرک های اسانس دار و غده ای هستند. گلبرگ های جلوی از دیگر گلبرگ ها رشد بیشتری دارند.

انواع گل شمعدانی :

سه نوع گل شمعدانی داریم که دارای گونه های بسیاری هستند. در اینجا به معرفی این سه نوع میپردازیم :

گل شمعدانی معمولی:

  1. شمعدانی حرامزاده : این گونه پا کوتاه و پر گل است، گل های قرمز رنگ دارد در بهار و تابستان و پاییز نیز گل می دهد، برگ های این گونه درشت و دارای حاشیه ی کنگره ای است.
  2. شمعدانی سفید : دارای برگ های ریز تر و گل های سفیدگل شمعدانی سفید و پرورش آن
  3. شمعدانی بهار هلویی : دارای گل های دو رنگ و درشت به رنگ های صورتی و زرد . دارای ارتفاع ۴۰ تا  ۵۰ سانتی مترگل شمعدانی نگهداری آن
  4. شمعدانی نقره ای : برگ هایی دارد که در مرکز به رنگ سبز و در اطراف آن حاله های سفید و نقره ای و جود دارد گل های به رنگ قرنز تند دارند.
  5. شمعدانی ترمه ای : برگ های سبز با حاشبه های کرم و رنگی دارند گل های آنها به رنگ صورتی تند است و کم پر نیز هستند.

گل شمعدانی اژدر :

شمعدانی آلمانی و یا شمعدانی گل درشت نیز نامیده می شود. شمعدانی اژدر دارای برگ هایی سبز و چین خورد است گل هایی درشت به رنگ های صورتی و قرمز دارد. گاهی نیز گلبرگ ها دارای رگه های ارغوانی نیز می باشند. برگ های این گیاه بی کرک برخلاف دیگر شمعدانی ها بی کرک است. دوره ی گل دهی اژدر از دیگر گونه ها کمتر است.گل شمعدانی عطری

گل شمعدانی برگ عشقه ای یا شمعدانی پیچ روسی :

این گونه به علت نازک بودن ساقه ها و پیچ و تاب خوردن آنها به این اسم نامیده شده است. این گیاه برای استوار ماندن به قیم نیاز دارد و همچنین به عنوان آویز نیز از آن استفاده می شود. دارای برگ های ضخیم و در مرکز برگ ها تیرگی دیده میشود. این برگ ها دارای کرک های نسبتا کمی هستند. گل های این گیاه به رنگ های بنفش، صورتی و قرمز است.
این شمعدانی در بهار گلدهی را شروع کرده تا پاییز گل می دهد.

 گل شمعدانی عطری :

گل های شمعدانی عطری به عنوان گل زینتی در نظر گرفته میشوند. از این گل ها بیشتر در عطر سازی ها استفاده میشود؛ زیرا گل های کوچکی دارند که مدت آن نیز کم است اما برگ های آن دارای بوی بسیار زیادی هستند و بوهای مختلفی نیز از خود ساتع میکنند.

آشنایی با نیازمندی های گل شمعدانی:

بهترین زمان برای کاشت گل شمعدانی بهار و پاییز است؛ البته در تمام فصول سال میتوان این گل را کاشت.
برای رشد و پرورش گل شمعدانی در منزل رعایت نکات زیر لازم است .

نور مناسب برای رشد گل شمعدانی :

گل شمعدانی نسبت به نور بسیار واکنش میدهد به طوری که نیاز به آفتاب مستقیم دارد و نور آفتاب گلدهی گیاه را بیشتر میکند. اما آفتاب بسیار شدید هم باعث سوختن گل میشود. پس نیاز است کمی سایه هم برای گل در نظر گرفته شود. در زمستان گلدهی کم شده اما میتوان با نور مصنوعی گلدهی در زمستان را افزایش داد.

نگهداری شمعدانی در منزل

آبیاری و میزان رطوبت مورد نیاز :

گل شمعدانی معمولی به محیطی خشک نیاز دارد در نتیجه فاصله آبیاری باید به گونه ای باشد که سطح خاک خشک باشد. اما شمعدانی پیچ و شمعدانی عطری نیاز به محیط مرطوب دارند و به آبیاری بیشتری نیازمندند.

دمای مورد نیاز برای رشد و نمو شمعدانی :

شمعدانی ها در گستره دمایی بین ۱۰ تا ۲۵ درجه را ترجیح می دهد. اما بسته به نوع شمعدانی و نوع تکثیر آن گستره دمایی گلدهی تغیر میکند. شمعدانی عطری در دمای ۵ تا ۱۰ درجه گلدهی و رشد بیشتری دارد. در صورتی که بخواهید از رشد سریع گل جلو گیری کنید میتوانید دما را بالا تا ۱۷ یا ۲۰ درجه بالا برده و از رشد طولی جلوگیری کنید.
در زمستان ها و شب های پاییزی که هوا خنک است؛ بهتر است شمعدانی را به خانه آورده و در گلخانه نگهداری کنید.

خاک مناسب برای شمعدانی :

خاکی برای شمعدانی مناسب است که کمی سنگین باشد این خاک را اگر متشکل از ده قسمت در نطر بگیرید باید شامل : دو قسمت خاک برگ، چهار قسمت خاک باغچه ، دو قسمت کود گاوی پوسیده و دو قسمت شن باشد.
در مناطقی که تابستان های خیلی گرم دارد توصیه می شود که نیمی از خاک گلدان را از تورب استفاده کنند تا رطوبت را حفظ کند.
pH  مناسب برای شمعدانی حدودا ۶٫۵ است در صورتی که مقدار تورب یا خاک برگ زیاد باشد؛ به علت اسیدی شدن خاک از رشد شمعدانی کاسته می شود.گل شمعدانی بهار هلویی

کود دهی و تغذیه گل شمعدانی :

پرورش گل شمعدانی نیز نیاز به کود دهی دارد. در فصل زمستان گیاه نیازی به کود ندارد اما در دیگر مواقع لازم است هر یک ماه با یک کود کامل و با غلظت کم گیاه را تغذیه کنید. در نظر داشته باشید که کوددهی زیاد باعث رشد بیش از حد و کاهش گل دهی می شود.

گل های شمعدانی زیبا

آفات و بیماری ها :

برای نگهداری و پرورش گل شمعدانی به بهترین نحو لازم است وقتی گیاه بیمار می شود و مشکلی برای آن پیش می آید با آگاهی کامل برای رفع مشکل اقدام کنید.

پوسیدگی ریشه یکی از مشکلاتی است که ممکن است زیاد اتفاق بیوفتد و دلیل آن آبیاری زیاد، اکسیژن کم و آبشویی بیش از حد و هم چنین زیاد شدن نمک های محلول در آب است.

زرد شدن برگ های شمعدانی به دلایل مختلفی اتفاق بیوفتد که از عوامل شایع آن میتوان به آبیاری زیاد یا کمبود آب، خشکی بیش از حد و شرایط جوی نامناسب و یا کمبود نور اشاره کرد .

وجود تار بر روی برگ ها ناشی از دو عامل است. این تار ها اگر مربوط به کنه باشد که باید با کونفیدور سم پاشی شود و اگر این تارها مربوط به عنکبوت باشد که برای گیاه مفید است و نیازی به سم پاشی و از بین بردن عنکبوت نیست .

سیاه شدن سر شاخه ها : حاصل یخ زدگی و سرمای زیاد است. با انتقال گل به مکانی سرپوشیده و گرمتر از سیاه شدن سر شاخه ها جلوگیری کنید.

قرمز شدن برگ ها حاصل کمبود  فسفر است. در هوای سرد فسفر موجود در خاک به حالت نامحلول وجود دارد و گیاه نمی تواند از آن استفاده کند.

ریزش گل ها : تغییرات ناگهانی هوا مانند گرم و خشک شدن زیاد و یا سردی هوا موجب ریختن گل ها می شود.

پرورش گل شمعدانی در آپارتمان و محل کار حس خوب تازگی و طراوت میدهد. این گل زیبا که از زمان های قدیم نیز مهمان خانه های مردم ایران بوده است. با استفاده از نکات بالا به خوبی رشد و نمو کرده و سالم خواهد ماند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *