
مقاومت در برابر آفات و بیماری، مقاومت در برابر تنش های محیطی در روند بهبود کیفیت و عملکرد کاشت گیاه کاملینا بسیار موثر بوده است. هدف ما در این مقاله آشنایی با خود گیاه کاملینا و شیوه های کاشت و رسیدن به برداشت بوده است. برای نتیجه بهتر آن ها را بررسی و مطاله کنید
این گیاه روغنی گرده افشان حساسیت زیادی نداشته و با دستگاه کاشت و برداشت می شود. بسیار غنی از روغن (۲۸ تا ۴۰ درصد )و اسید چرب امگا ۳ بوده که از فواید مهم کاشت گیاه کاملینا به شمار می رود. مقاومت در برابر آفات و بیماری، و مقاومت در برابر تنش های محیطی در روند بهبود کیفیت محصول بسیار موثر است که با عملکرد مناسب خود در روغن گیری و تغذیه دام بسیار استفاده می شود. در باقی مقاله با این گیاه بیشتر آشنا خواهید شد.اگر بخواهیم شکل ظاهری گیاه کاملینا را برای شما دوستان عزیز توصیف کنیم. باید بدانید که دارای ساقه ای راست و تا حدودی خشن است، تا ارتفاع ۳۰ تا ۱۲۰ سانتی متری رشد می کند و با این سرعت منحصر به فرد خود به طور دقیق ۳ ماه پس از کاشت دانه می توان از آن بهره برداری کرد. گل های کوچک زرد رنگ، دانه های قهوه ای مایل به زرد یا قرمز، و میوه گلابی شکلی آن فواید بسیار زیادی را برای مصرف کننده به بار می آورد.
شرایط نگهداری برای کاشت گیاه کاملینا کدام اند؟
- پیش از شروع کاشت، آماده سازی زمین اهمیت بسیاری دارد. زمین را شخم زده و اگر علف های هرز آن ،زمین را به تصرف خود گرفته باشد، استفاده از علف کش امری ضروری است. هیچگاه زمین آبگیر و عمق کاشت از ۱ سانتی متر بیشتر ،نباشد. رعایت میزان بذر در هر هکتار و فاصله خطوط بسیار دقت شود.نیاز میزان بذر مورد استفاده بین ۵ تا ۷ کیلوگرم در هکتار و فاصله خطوط ۲۰ تا ۶۰ سانتی متر باید باشد. توصیه ما به شما رعایت این نکته بسیار واجب است چون نتیجه رشد و عملکرد بهتر را در پیش رو برای شما خواهد داشت.
- زمانی که برای کاشت باید در نظر گرفته شود در فصل بهار بوده چون دیگر نیازی به سرما ندارد.این گیاه به ۳ صورت کاشت دیم، کاشت آبی و کاشت بهاره آبی تقسیم شده و صورت می گیرد. کاشت دیم ( همانند گندم و قبل از بارندگی انجام می شود.)، کاشت آبی ( از مهر ماه انجام می شود) و کاشت بهاره آبی.
- کاشت گیاه کاملیا نیاز زیادی به کود ندارد. کود های مورد استفاده در هکنار بدین گونه است. ( ازت: ۵۰ کیلوگرم در هکتار، فسفر: ۳۰ کیلوگرم در زمان کاشت، پتاسیم ۲۵ کیلوگرم قبل از کاشت )
- برای از بین بردن علف های هرز در مقدار فراوان، نیاز به سم لونترال برای کنترل در برگ های پهن و سم سوپر گالانت برای کنترل در برگ های باریک به کار گرفته می شود.
چطور گیاه کاملینا بکاریم
گیاه کاملینا به خاک سبک و معمولی مثل خاک لومی و شنی با PH ای که مقدار آن بین ۵٫۸ تا ۸ و عمق ۰٫۵ سانتی متری است ،نیاز دارد. به دلیل مقاومت بالای این گیاه نسبت به هوای گرم و خشک در برابر ریزش دانه که بسیار تعجب برانگیز هم بوده دوره رشد کوتاهی داشته و پس از گذشت زمان ۸۵ تا ۱۰۰ روزه به سرعت بالغ می شود.همانطور که مطرح کردیم، خاک لومی و شنی خاک مناسب بستر بوده و بهترین فصل کاشت هم فصل پائیز است. اگر فاصله ی بین دو بوته زیاد باشد، احتمال رویش علف های هرز هم بیشتر بوده و اگر فاصله بین دو بوته کمتر باشد ، آن دو باهم در حال رقابت. در نتیجه عملکرد و کیفیبت کاهش نزولی به همراه خواهد داشت. اگر خاک حاصل خیز باشدو عناصر مورد نیاز مغذی به مقدار کافی وجود داشته باشد تولید دانه هم بیشتر خواهد بود.در مناطقی که بارش ۱۸۰ میلی مترباشد دیگر نیازی به آبیاری نیست و برای برداشت هم، فصلی قابل انجام است که ۵۰ درصد بذر به رنگ قهوه ای روشن شده باشد یعنی از اواخر خرداد شروع و کاملینای علوفه ای از اوایل اردیبهشت انجام می گیرد.
قلمه، روش دیگر برای تولید کاملینا
قلمه زنی روش دیگری برای کاشت گیاه کاملینا بوده که بسیاری از کشاورزان به کار می گیرند. برای شانس بیشتر ریشه زایی قلمه رطوبت و گرمای هوای مناسب توصیه می شود.ساقه های جوان که بافت محکمی دارند را انتخاب کنید و برش را از ناحیه ی اتصال برگ به ساقه انجام دهید.برگ های پایینی را حذف و پوسته ی قسمت پایینی قلمه را به اندازه ۱٫۵ سانتی متر جدا کنید چون این کار در ریشه زایی بسیار تاثیر گذار است. در مرحله نهایی قلمه را در عمق ۱۰ تا ۱۵ سانتی متری و در خاک مناسب بکارید. در ادامه قلمه زنی شمعدانی را در مقاله های پیشین تعریف کرده ایم. برای آشنایی بیشتر لینک را دنبال کنید.
نیاز های مربوطه به کشت کاملینا
-
آبیاری:
هفته ای دو بار در فصل بهار و پائیز ودر فصل تابستان هفته ای یکبارصورت بگیرد.دقت کنید که اگر خاک کاملا خشک شده باشد آبیاری را انجام دهید چون نتیجه ی ریزش و حتی زرد شدن برگ ها را به دنبال دارد.
-
نور:
کاشت گیاه کاملینا به محیط روشن نیاز دارد. اگر رطوبت مناسب باشد، نور مستقیم آفتاب را بهتر تحمل می کند و اگر رطوبت مناسب نباشد گیاه می سوزد. در محیط کم نور فاصله ی بین برگ ها زیاد شده و گل دهی ضعیف یا اصلا صورت نمی گیرد. در نتیجه برگ ها به طور کاملا ناگهانی خشک می شوند.
-
دما:
دمای مناسب برای ادامه ی رشد حداکثر ۲۱ درجه سانتی گراد و حداقل ۱۳ درجه سانتی گراد می باشد.
-
رطوبت:
آب پاشی هفته ای یکبار و با آب ولرم و سبک صورت بگیرد. که این کار در زمان گلدهی گیاه به هیچ وجه توصیه نمی شود.
-
آفات:
گل های کمرنگ و شفاف ناشی از مواد براق کننده که باید استفاده از آن را محدود کرد ، لکه های دیسک ناشی از حشره آفت است که برای رفع این مشکل از حشره کش استفاده شود.
-
خاک:
خاک زهکشی و غنی و حاصل خیز و اسیدی ( ۸۰ درصد پوسته کاج، ۲۰ درصد پرلیت یا ۵۰ درصد خاک شنی و ۵۰ درصد پیت ماس). خاک پیت ماس چه نوع خاکی است؟
-
هرس:
بهترین زمان برای حذف شاخه های مسن و آلوده در فصل بهار، بعد از اتمام گلدهی است.
انواع گیاه کاملینا
- کاملینا کتان کش کرکی
- کاملینا کتان کش تنک
- کاملینا کتان کش دانه ریز
صحبت پایانی:
گیاه روغنی کاملینا با گرده ی افشان خود در فصل بهار به ۳ روش دیم، آبی و بهاره آبی کاشته می شود. با رعایت شرایط نگه داری و رفع نیاز های آن به دو روش بذر و قلمه زنی این گیاه پر خواص را در خاک داشته باشید. چون حساسیت به خصوصی نسبت به محیط و عناصر ندارد بسیار ساده و با دستگاه کاشت و برداشت می شود.