گیاه فتونیا یک گیاه محبوب آپارتمانی است که به دلیل نقش و نگارهایی که در روی برگ های آن موجود دارد و همچنین به دلیل رنگ های خیره کننده آن از محبوبت بسیار بالایی برخوردار است به همین دلیل آشنایی با نحوه پرورش و تکثیر فیتونیا برای علاقه مندان به این گیاه می تواند کاربردی باشد.
گیاه فیتونیا از جمله گیاهان زینتی و آپارتمانی است که با نام های مختلفی شناخته می شود، از جمله گیاه موزاییکی، پوست ماری و برگ نعنایی، نام عملی این گیاه Fittonia verschaffeltii و از خانواده پاخرسیان است که در ادامه این مطلب به آموزش تکثیر فیتونیا و نحوه پرورش و نگه داری از این گیاه خواهیم پرداخت.
در مطالب قبل شما را با کاشت و تکثیر انواع گیاهان زینتی همچون کاشت پیچ گلیسین، پرورش گل خورشیدی و کاشت گل لادن آشنا کرده ایم حال امروز در این مطلب قصد داریم نکات مهمی را جهت تکثیر فیتونیا و نحوه پرورش آن را در اختیارتان قرار دهیم.
طریقه تکثیر فیتونیا و چگونگی پرورش و نگه داری آن
گیاه شناسی: این گیاه چند ساله دارای برگ های زیبا و زینتی می باشد که طول ساقه های آن به ۲۰ سانت می رسد، در روی برگ های این گیاه کرک وجود دارد و شکل ظاهری برگ های آن تخم مرغی می باشد که برگ های آن به رنگ سبز؛ نارنجی، قرمز و صورتی همراه با رگ برگ های سفید رنگ می باشد، زیستگاه اصلی این گیاه مناطق گرمسیری پرو است که در کل دارای ۲ گونه می باشد. این گیاه در فصل خاص خود گل هایی زرد رنگ و کوچکی می دهد که زیبایی آنچنانی ندارند.
فیتونیا دارای شاخه ای بسیار نرمی می باشد و به دلیل نیاز نوری کم می تواند گزینه مناسبی برای کاشت در تراریوم ها باشد، یکی از اصول مهمی که در پرورش و نگهداری از گیاه فتونیا مهم است توجه به ان است زیرا می تواند به سرعت رشد کرده و ظاهر آشفته ای به خود بگیرند و فضای زیادی را اشغال کند. از آنجایی که شاید نگهداری از بعضی از گونه های فیتونیا در آپارتمان می تواند مشکل باشد بهترین نوعی که می توان از آن در آپارتمان نگهداری کرد نوع پاکوتاهان آن است.
نیاز های محیطی گیاه فیتونیا
نور مورد نیاز: در یک کلمه می توان گفت که گیاه فیتونیا از تابش نور مستقیم خورشید بیذار است، پس برای نگهداری و تکثیر فیتونیا باید مکانی را در نظر بگیرید که دارای سایه روشن و نوری فیلتر شده باشد، قرار دادن گلدان در پشت پنجره هم می تواند به گیاه آسیب برساند و موجب چروکیده شدن برگ های گیاه می شود، سعی کنید در فصل گرما گیاهتان را از گرما و تابش نور خورشید محافظت کنید. قرار دادن این گیاه در زیر نور فلورسنت می تواند مکان مناسبی برای نگهداری از آن باشد. توجه داشته باشد که قرار دادن آن در محیط های بسیار تاریک هم منجر به رشد علفی و از دست دادن زیبایی آن می شود.
آبیاری مورد نیاز: یک از ویژگی های این گیاه علاقه بسیار زیاد به رطوبت است، منظور از رطوبت بالا خیس بودن خاک نیست زیرا خیس بودن خاک منجر به ریزش برگ ها می شود، همان گونه که رطوبت بسیار بالا منجر به از بین رفتن گیاه می شود خشکی کشیدن هم همین اثر را بر روی گیاه دارد. این گیاه بیشترین حساسیت را نسبت به خشکی خاک دارد به همین دلیل همیشه باید تا حدودی خاک آن مرطوب بماند، سعی کنید برای باقی نماندن آب از گلدانی با زهکشی مناسب استفاده کنید، در زمان ۲ آبیاری بگذارید سطح خاک کمی خشک شود، آبیاری باید با آبی سبک و ولرم صورت بگیرد، شما می توانید با استفاده از غبار پاشی بر روی برگ ها رطوبت آن را تامین کنید.
خاک مناسب: بهترین خاک برای پرورش و تکثیر فیتونیا خاکی سبک با قدرت زهکشی بالا است، از آنجایی که این گیاه خاک مرطوب را دوست دارد باید نوع خاک آن جوری باشد که بتواند آب را از خود عبور دهد و رطوبت در خود نگه ندارد. بهترین خاک برای این گیاه خاک قلیایی است، مخلوطی از خاک جنگلی+ ماسه+ خاکبرگ+ و مقدار کمی خاک کوکوپیت و پرلیت می تواند بهترین ترکیب خاک برای این گیاه باشد. اگر از خاکی سنگین استفاده کنید باعث می شود به ریشه هوا نرسد و باعث پوسیدگی ریشه شود. برای اینکه شما بتوانید رطوبت مور نظر گیاه را تامین کنید می توانید گلدان را روی سنگ ریزه و آب بگذارید تا گیاه بتواند خودش رطوبتش را تامین کند.
کود مورد نیاز: این گیاه نیاز به کوددهی آنچنانی ندارد اما می توانید برای تقویت گیاهتان از کود های ضعیفی استفاده کنید. بهترین زمان برای کوددهی گیاهتان در فصل رشد آن است که باید هر ۲ هفته ۱ مرتبه ۲ گرم در لیتر به صورت آبیاری انجام شود. مدت زمان نیاز به کود از اویل فروردین تا اواخر شهریور ماه است. استفاده از کود در فصل زمستان باعث فشار آمدن به گیاه می شود.
دمای مورد نیاز: در کل گیاه فیتونیا به دمای بالا و گرما احتیاج دارد، بهترین دما برای پرورش و تکثیر فیتونیا ۱۸ الی ۲۴ است و همچنین قادر به تحمل دمایی بین ۳۰ الی ۱۵ درجه سانتی گراد را هم تحمل کند. اگر دمایی که گیاه در آن قرار دارد کمتر از ۱۵ درجه باشد رشد گیاه بسیار کم می شود و منجر به ریزش برگ می شود. اگر دمایی که در آن گیاه را نگه دارید بالاتر تر ۲۶ درجه سانتی گراد باشد باید از غبار پاشی استفاده کنید.
نحوه تکثیر: ساده ترین روش تکثیر فیتونیا، تکثیر از طریق قلمه آن است، کافیست در اوایل فصل بهار و یا تابستان قلمه هایی به اندازه ۸ سانتی متر با استفاده از یک چاقوی تیر از گیاه جدا کنید توجه داشته باشید قلمه ای که از گیاه اصلی جدا می کنید حتما باید حاوی ۲ گره و ۲ الی ۳ برگ باشد، بعد از آن انتهای قلمه پودر هورمون ریشه زایی آغشته کنید سپس قلمه ها را در گلدانی مناسب با مخلوط کمپوست و کوکو پیت قرار دهید و کمی هم خاک آن را مرطوب کنید سپس روی گلدان ها را با کیسه پلاستیکی بپوشانید و در مکانی مناسب در دمای ۲۰ درجه سانتی گراد قرار دهید.
در تکثیر فیتونیا مدت زمان ریشه دهی قلمه ممکن است تا ۱ ماه به طول انجامد که در طول این مدت باید مرتبا خاک گیاه را مرطوب نگه دارید و روی پلاستیک هم جهت تهویه هوا چند سوراخ ایجاد کنید بعد از ریشه دهی و دیدن رویش برگ ها پلاستیک را از روی گلدان کنار بزنید. تا بتوان کم کم خود را با محیط بیرون وقف دهد.
شما می توانید برای تکثیر فیتونیا در همان ابتدا قلمه ای که از گیاه جدا می کنید را درون یک لیوان آب قرار دهید تا ریشه دهد و سپس آن را بستر اصلی خود بکارید، جهت آشنایی با کاشت و نحوه پرورش گل و گیاهان زینتی کلیک نمایید.