گیاه رزماری بوتهای با دوام و همیشه سبز است، این گیاه در مناطقی می روید که دمای هوا در زمستان، بیش از ۱۵ درجه سانتیگراد می شود. با این وجود، این گیاه چندساله باید در طی زمستان در مناطق شمالی، به خانه برده شده و به عنوان یک گیاه گلدانی از آن نگهداری شود. برگهای باریک این گیاه چرم مانند بوده و عطری صمغی و تند دارند. ما در این مطلب از پرورش رزماری در منزل می گوییم.
گیاه رزماری ادویهای معروف برای گوشتها و چاشنیها یا بریانیهای بزرگ است. روغن برگهای این گیاه در داروسازی استفاده میشود. و شما برای پرورش رزماری باید به شیوه گفته شده در ادامه این متن عمل کنید.
ما در مطالب قبلی سبزانه درباره پرورش گل شب بو، نگهداری گل ارکیده، گیاه پیچ امین الدوله و دیگر مطالب کاشت و داشت و برداشت انواع و اقسام گیاهان و درختان دارویی و میوه و زینتی مطلب به اشتراک گذاشته ایم. اما کاشت و پرورش گیاه رزماری دارای نکات و رسیدگی های متفاوتی است که در این مقاله به آن خواهیم پرداخت
نگاه کلی به پرورش رزماری:
در مورد جوانه زنی روزماری باید بدانید که آهسته صورت میگیرد. دانهها را در خانه و در عمق ۴٫۵ سانتی متری ظرفی کاشته و وقتی ارتفاع جوانهها ۷٫۵ سانتی متر شد، آنها را به فاصله ۶۰ سانتی متری از هم در باغچه یا باغ یا گلدان بکارید. رزماری محلی آفتاب گیر را ترجیح میدهد. هر زمان که احتیاج داشتید میتوانید قسمتی از گیاه را ببرید، ولی مراقب باشید که هر بار بیشتر از ۲۰ درصد کل گیاه را جدا نکنید. برای خشک کردن، قبل از اینکه گیاه گل بدهد، شاخهها را ببرید. زمانی که شاخهها را برداشت میکنید، گیاه را به شکل دلخواهتان دربیاورید. دستههای رزماری را برعکس در مکانی هوادار آویزان کنید. وقتی شاخهها خشک شدند، برگها را از ساقه بکنید.
کشت و تکثیر رزماری:
تکثیر رزماری با دانه، قلمه زنی یا لایه بندی تقسیم صورت میگیرد. دانهها را در خانه و در عمق ۴٫۵ سانتی متری ظرفی کاشته و وقتی ارتفاع جوانهها ۷٫۵ سانتی متر شد، آنها را به فاصله ۶۰ سانتی متری از هم در باغچه یا باغ بکارید.
کاشت همراه رزماری:
گیاه دارویی رزماری را کنار گیاهی بالغ بکارید چون یکدیگر را تحریک میکنند. گفته شده است که رزماری حشره هویج را دفع کرده و همچنین زنبورهای عسل را جذب میکند.
رشد و مراقبت از رزماری:
اندازه پایین جوانه زنی، تکثیر این گیاه را از دانه با مشکل مواجه کرده است. بهترین شیوه تکثیر رزماری قلمه زنی یا لایه بندی ساقه است. در اواخر بهار قسمتهای ۱۵ سانتی متری را از بخش بالایی بوته رزماری برداشته و در گیاه واسط رشد قرار دهید. وقتی سیستم ریشه کامل شد، قسمتهای بریده شده را بیرون در محلی آفتاب گیر بکارید.
برداشت گیاه رزماری:
هرگاه که احتیاج داشتید میتوانید قسمتی از گیاه را ببرید، اما دقت داشته باشید که هر بار بیشتر از ۲۰ درصد کل گیاه را جدا نکنید. برای خشک کردن، قبل از اینکه گیاه گل بدهد، شاخهها را ببرید. زمانی که شاخهها را برداشت میکنید، گیاه را به شکل دلخواهتان دربیاورید. دستههای رزماری را برعکس در مکانی هوادار آویزان کنید. وقتی شاخهها خشک شدند، برگها را از ساقه بکنید و استفاده نمایید.
موارد استفاده از گیاه رزماری:
پرورش رزماری را جهت استفاده آن در عطریات، آرایشی، آشپزی، زینتی و دارویی انجام می دهند. روغن معطر این گیاه به صابونها، کرمها، لوسیونها، عطرها اضافه میشود. برگهای آن در عنبرچهها، عطردانها و همچنین حمامهای گیاهی، بخور صورت، شویندههای مو و رنگ موها استفاده میشود. برگهای تازه و خشک شده رزماری برای مزه دار کردن مرغ، ماهی، بیف، گوشت بره، گوجه، قارچ، پنیر، تخم مرغ، سیب زمینی، سرکه و کرههای گیاهی کاربرد دارد. رزماری گلهای جذابی دارد و برای تزئین مناظر نیز پرورش داده میشود. این گیاه که ظاهری خوابیده دارد، روی دیوار یا برای پوشاندن زمین جذاب است. همچنین در جعبه نیز میتوان آن را پرورش داد. گفته میشود که این گیاه خواص دارویی هم دارد.
در پرورش هر گیاهی لازم است که شرایط مورد نیاز رشد آن را فراهم نمود و برای پرورش رزماری هم به نکات ذکر شده در متن توجه فرمایید.