گل شیپوری برای رشد به محیط گرم و شرجی نیاز دارد بهتر است قبل از نگهداری از این گیاه مطمئن شوید شرایط لازم برای نگهداری را دارید و آفات گل شیپوری را می شناسید تا بتوانید راهی برای مقابله با آفات پیدا کرده و در نگهداری این گل زیبا سربلند باشید.
گل شیپوری که با زیبایی خود توانسته طرفدان مخصوص به خود را داشته باشد و جای خود را در خانه ها و باغ ها پیدا کرده گل بومی منطقه آفریقا است. این نوع گل ها که در مناطق گرمسیری رشد می کنند با طول عمر زیاد و رنگ های متنوع خود توانسته اند توجه هات زیادی را به خود جلب کنند. برای نگهداری از گل شیپوری لازم است تا ویژگی ها و آفات گل شیپوری را بشناسیم تا در نگه داری از آن موفق باشیم.
گل شیپوری با شکل منحصر به فرد خود و رنگ های زیبایش می تواند چشم هر ببیننده ای را محصور طنازی رنگ های خود کند و برای اثبات زیبایی خود حتی از رنگ های دراماتیکی چون نارنجی روشن و مشکی بهره برده است. شکل ظاهری این گل قیف مانند شامل یک گل بزرگ که در داخل آن میلچه یا اسپادیکس گرز مانند زرد رنگی قرار داردگلی با برگ های بلند و ساقه های ریشه وار زیرزمینی است و در رنگ های مختلف سفید و صورتی کم رنگ گرفته تا بورگوندی عمیق، یافت می شود، و در اواسط تابستان شکفته میشود. همیشه سبز است ولی در فصل خشک کمی رنگ آن کمرنگ میشود. از گیاهان علفی بوده عموما در کنار نهر ها و برکه ها به شکل توده بزرگ و گسترده به رنگ سبز تیره رشد میکنند در صورت وجود شرایط مناسب چون بارش باران و حرارت مناسب رشد بهتری دارند. می توان گل شیپوری را در گلدان و و محیط های آپارتی نگهداری و تکثیر کرد، باتوجه به طول عمر زیاد و ظاهر متفاوت این گیاه می توانید از وجود این گل در خانه لذت ببرید. البته لازم است تا آفات گل شیپوری را شناخته و راه های خلاصی از آن را بدانید تا در مسیر نگهداری و پروش گل خود با مشکلات کمتری روبرو شوید.
آفات گل شیپوری
می توان از شته به عنوان اولین آفت نام برد. تریپس ها نیز گل را دچار بدشکلی می کنند و موجب کاهش تشگیل گل ها می شوند. از دیگر آفات این گیاه که می توان به آن اشاره کردشپشک زرد آلو است. بیماری پوسیدگی پیتیوم Pythium rot ابتدا ممکن استن به ریشه گیاه صدمه بزند و باعث پوسیدگی ریشه شود. قسمت زیرزمینی ریشه به رنگ صورتی یا زرد در می آید و بدشکل می شود همینطور در سطح آن زخم هایی آبدار شکل می گیرد. و ریشه نیز دچار زخم های نامنظم و خاکستری رنگ می شود. علت به وجود آمدن این بیماری در گیاه را می توان شرایط گرم و مربوط محیط و رطوبت بیش از اندازه خاک دانست، همچنین بافت سنگین خاک و زهکشی ضعیف بستر کاشت گیاه مسبب روی دادن این بیماری هستند. بیماری دیگر پوسیدگی ریشه با عامل فیتوفترا phytophtora root rot است در این حالت حاشیه برگ ها زرد می شود ممکن است این زردی تمام پهنه برگ را بپوشاند و برگ زرد و پژمرده شود. باید دلیل آن را از بین رفتن ریشه گیاه به دلیل فعالیت قارچ فیتوفترا دانست. رطوبت بیش از اندازه بستر کشت یکی از دلایل به وجود آمدن و فعالیت قارچ فیتوفترا است. پوسیدگی طوقه با عامل ریزوکتونیا Rhizoctonia solani موجب پوسیدگی قسمت پایین ساقه و در نزدیکی سطح خاک و یا در زیر سطح خاک میشود و علایمی همانند پژمردگی و زردی برگها را بوجود میآورد. گرما و رطوبت علت تحریک شیوع این بیماری است. پوسیدگی نرم با عامل اروینیا Erwinia soft rot موجب پوسیدگی ریزومها میشود. البته بیماری پوسیدگی نرم توسط باکتری نیز ایجاد میشود. حاشیه برگها زرد شده میسوزند و از بین میروند و قسمتهایی از ریشه نیز میپوسد و قهوه ای رنگ میشود. در پوسیدگی نرم با عامل اروبنا ریزوم ها دچار پوسیدگی می شوند، این بیماری توسط باکتری گل های شاخه بریده نیز انجام می شود. با زرد شدن و سوختن حاشیه برگ ها شروع می شود و بعد از از بین رفتن برگ ها قسمت هایی از ریشه شروع به پوسیده و قهوه ای شدن می کند. در زمان پروش ممکن است با آفات گل شیپوری روبرو شوید مهم ترین این بیماری های مشکل ساز پوسیدگی نرم باکتریایی که روی ریزوم ها اثر می گذارد و بوتریتیس است، که نوعی بیماری قارچی می باشد و باعث رشد نوعی کپک خاکستری بر روی برگ ها ، گلبرگ ها و ساقه می شود بهتر است برای رو به رو نشدن با این بیماری ها و آفات پیشگیری کنید و گیاه را بیش از اندازه آبیاری نکنید همینطور با کاشتن گل ها در فاصله مناسب اطمینان حاصل کنید تا هوا به خوبی میان گل ها در گردش باشد. آفت های دردسر ساز گل شیپوری حشراتی مانند شته ها، راب ها، و کنه های عنکبوتی هستند بهتر است گیاه خود را با یک صابون حشره کش ملایم یا روغن باغبانی چرب کنید.
روش درمان
چنانچه بر سطح گل شیپوری توده های پنبه ای شکل مشاهده نمودید باید بدانید گیاه به شپشک زرد آلو دچار شده، تنها نیاز است با کمک مقداری پنبه و الکل توده های پنبه ای را از سطح گیاه بردارید. اگر متجه شدید ظاهر گیاه به تدریج بد می شود و تعداد برگ ها کاهش پیدا کرده گل شما بهدآفت تریپس دچازر شده و باید از یک حشره کش مناسب استفاده نمایید. اگر برگ های گل شیپوری زرد رنگ می شوند احتمالا ریشه ها دچار پوسیدگی شده اند پس بهتر است در آبیاری گیاه تجدیدنظر کنید آبیاری زیاد ریشه را می پوساند. البته همانطور که آب زیاد برای گیاه مناسب نیست کم آبی هم مشکلات دیگری به همراه می آورد با توجه به نیاز این گل به آب کافی برای شکوفایی برای جلوگیری از زرد و پژمرده شدن بهتر است به اندازه آبیاری شود تا رشد کافی داشته باشد و پژمرده و بدون گل نباشد، کاهش رشد گیاه می تواند به به دلیل کمبود نور خورشید نیز اتفاق بیفتد. افتادگی گیاه می تواند به دلیل تعادل نداشتن در آبیاری باشد، همانطور که گفته شد آبیاری بیش از حد منجر به عفونت های قارچی و پوسیدگی می شود. چنانچه لبه های قهوه ای رنگ روی برگ ها به وجود آمد ممکن است نشانگر وجود نیتروژن بیش از حد در کود باشد نیتروژن زیاد در کود دلیل دیگر افتادگی ساقه و گل است. برای رهایی گل از عفونت های قارچی لازم است ریشه های سیاه شده را از گیاه جدا کنید و در یک گلدان استریل با مخلوط خاک تازه و زهکشی مناسب بگذارید. اگر ریشه گیاه شما شلوغ به نظر می آمد باید یک گلدان مناسب دیگر پیداکنید که حداقل دو یا سه اینچ از گلدان قبلی بزرگتر و عمیق تر باشد تا گل شیپوری بتواند به رشد خود ادامه دهد. حال با شناخت آفات گل شیپوری و درمان آن آشنا هستید می توانید بهتر از گل خود محافظت کنید.