بررسی اصول نگهداری یوکا

گیاه یوکا می تواند، هم در محیط خانه و هم در بیرون از خانه به رشد خود ادامه دهد، با آگاهی از نیاز های آبیاری و کوددهی، خاک و نور مناسب به راحتی می توانید، به نگهداری یوکا بپردازید و گیاهی آراسته و شاداب داشته باشید، که به زیبایی بیشتر خانه یا محیط کار شما کمک کند و خستگی را از دیدگانتان بروبد.

یوکا در زمره گیاهان مقاوم و زیبایی می باشد، که به دلیل مقاومت خوب خود توانسته است، علاقمندان بسیاری را برای پرورش و نگهداری از خود بیابد، یوکا یا گیاه زنگوله ای با دستیابی به نیاز های اولیه خود می تواند، حیات خود را هم در داخل و هم در خارج از منزل ادامه دهد، در ادامه راهنمای کاملی برای نگهداری یوکا در اختیارتان قرار می دهیم، تا آگاهی بیشتری نسبت به این گیاه دوست داشتی داشته باشید.

برای داشتن یک گلدان سرزنده و شاداب ابتدا باید از نیاز های دمایی، نوری، آبیاری و کوددهی و خاک مناسب این گیاه آشنایی داشته باشید، این گیاه گرما دوست امروزه یکی از محبوب ترین گیاهان آپارتمانی می باشد و می توانید، روح خانه را تازگی ببخشد.

نگهداری یوکا

یوکا با نام لاتین( Yucca Spineless) و نام علمی(Yucca elephantipes) شناخته می شود، خواستگاه اصلی این گیاه به بخش های گرم و خشک قاره آمریکا و جزایر کارائیب باز می گردد. از جمله زیبایی های خاص این درخت این است، که با تنه چوبی و برگ های همیشه سبز در طی سال های متمادی به آهستگی در کنار شما رشد می کند و به درخت بزرگی بدل می شود، همچنین این گیاه می تواند، به خوبی خود را با شرایط آب و هوایی ایران وقف دهد.

آشنایی با خاستگاه گیاه یوکا

این گیاه به شکل بوته ای رشد خود را آغاز می کند و از برگ های بلند و شمشیری شکل تشکیل می شود، برگ های این گیاه از نقطه نزدیک به زمین رشد می کنند. رنگ برگ ها سبز تیره تا سبز مایل به آبی یا خاکستری و در گونه های ابلق با نوار های روشن می باشد.
برگ های زیبای این گیاه معمولا سخت و چرمی می باشند و به نگهداری از آب در محیط های خشک کمک می کند، نام دیگری که این گیاه به خود اختصاص داده است، گل زنگوله ای می باشد، علت این امر داشتن گل های کرم رنگ با ظاهری شبیه به زنگوله است، از مهمترین نکات این گیاه این است، که نسبت به آفات مقاومت خوبی از خود نشان می دهد و نگهداری یوکا خیلی سخت نخواهد بود.

شرایط نگهداری

نگهداری از این گیاه زیبا و مقاوم برای افراد مبتدی و علاقمند به نگهداری از گل و گیاه گزینه مناسبی می باشد، چرا که پرورش و مراقبت از یوکا به شرایط خاصی نیاز ندارد، تنها لازم است، با شرایط لازم برای حیات این گیاه آشنا شوید، که در ادامه به بررسی نیاز های اساسی این گیاه می پردازیم.

آبیاری

با توجه به منطقه ای که این گیاه در آن می روید، در می یابیم، رشد این گیاه در مناطقی با شرایط آب و هوایی گرم و خشک و مناطق کویری سازگار می باشد، بنابراین در فصل رشد یعنی بهار و تابستان که نیاز بیشتری به آبیاری وجود دارد، می توانید سه روز در هفته به آبیاری از یوکا بپردازید. در فصل پاییز می توانید، میزان آبیاری را کاهش دهید و هر هفت تا ده روز یکبار به آبیاری اقدام کنید.

یکی از بهترین روش ها برای این که متوجه شوید، گلدان چه زمانی به آبیاری مجد نیاز دارد، این است که به بررسی خاک گلدان بپردازید، زمانی که خاک تا عمق دو سانتی متر خشک شده باشد، بهترین زمان برای آبیاری می باشد. در انتخاب گلدان دقیق باشید و از گلدانی استفاده نمایید، که بتواند آب اضافی را به خوبی به بیرون از گلدان هدایت نماید و در هنگام آبیاری دقت داشته باشید، تا برگ هاب گیاه با آب تماس نداشته باشند.

دمای مناسب

برای نگهداری یوکا باید بدانید، این گیاه نسبت به دما های بالا مقاوم است و می تواند، در شرایط دمایی بالا به خوبی تاب بیاورد، مناسب ترین دما برای رشد این گیاه دمایی نزدیک به سیزده تا بیست و هفت درجه سانتیگراد می باشد و پایین ترین دمایی که می تواند، در آن به حیات خود ادامه دهد، هشت درجه سانتی گراد است.

در صورتی که از یوکای خود بیرون از منزل نگهداری می کنید، پیشنهاد می شود، در فصل زمستان آن را به داخل منزل منتقل کنید و در تابستان زمانی که دمای هوا به چهل درجه می رسد، گیاه را به مکانی با هوای خنک تر جا به جا کنید و یا با اسپری آب گیاه را غبار پاشی نمایید.

بررسی نکات لازم برای نگهداری یوکا

نور

این گیاه به شکل روزانه حداقل برای سه ساعت به نور کامل نیاز دارد و معمولا محیط سایه را برای مدت کوتاهی می تواند، تحمل کند، اما با قرار گیری طولانی مدت در سایه به تدریج برگ های پایین گیاه تغییر رنگ می دهند و پس از زرد شدن می ریزند. در صورتی که گیاه شما در محیط کم نور قرار دارد، بهتر است، به تدریج آن را به محیط پر نور انتقال دهید.

قرار داشتن گیاه در محیط های کم نور علاوه بر زرد شدن و ریختن برگ ها می تواند، با پدیدار شدن نواحی سفید در پشت برگ ها نیز همراه شود، البته این نکته را از یاد نبرید، که با وجود علاقه زیاد این گیاه به نور، ممکن است، نور های شدید و مستقیم در ظهرهای گرم تابستان باعث رنگ پریدگی برگ ها و سوختگی آن ها شود.

خاک

برای نگهداری یوکا نیاز است، خاک سبک با زهکشی مناسبی برایش فراهم کنید، زهکشی نامناسب موجب تجمع آب اضافی در اطراف ریشه می شود و پوسیدگی ریشه را به وجود می آورد، از مخلوط های مختلفی به عنوان خاک مناسب برای یوکا استفاده می شود، مناسب ترین آها در ادامه ذکر شده است.

مخلوط دو قسمت شن، سه قسمت پیت ماس و یک قسمت پرلین ترکیبی مناسبی می باشد، یا مخلوط شن و ماسه و پلیت، علاوه بر این می توانید، از مخلوط خاک باغچه، پرلیت و پیت ماس نیز به عنوان خاک مناسب استفاده نمایید. معمولا اضافه کردن پرلیت موجب می شود، تا زهکشی خاک بهتر شود، برای انواع یوکا تنه درختی توصیه می شود، از خاک لومی که مخلوطی از شن، رس و مواد آلی می باشد و پرلیت استفاده کنید.

رطوبت

رویش یوکا معمولا در مناطقی خشک و نیمه خشک می باشد، بنابراین ترجیح می دهد، خاک و محیط اطرافش نسبت به سایر گیاهان رطوبت کمتری داشته باشد، بنابراین باید گفت یوکا گیاهی مقاوم نسبت به خشکی است و نیاز کمی برای آبیاری و رطوبت رسانی دارد. همچنین آگاهی از آفات گیاه یوکا و بیماری هایی که باید درمان شوند، به تضمین سلامت گیاه شما کمک خواهد کرد.

کود یوکا

با توجه به رشد کند یوکا می توان گفت نیاز خاصی به کود ندارد، در فصل رشد این گیاه که بهار و تابستان می باشد، برای افزایش رشد و پررنگ شدن برگ ها بهتر است، به شکل ماهانه کود دهی شود، به همین جهت می توانید، از کود های کاملی مانند کود ۳۶-۱۲-۱۲ یا کود ۲۰-۲۰-۲۰ بهره بگیرید.

برای استفاده از این کود ها لازم است، کود را به اندازه نصف دستور نوشته شده بر روی آن رقیق کنید و سپس از آن برای کوددهی استفاده کنید، بهتر از قبل از کود دادن به یوکا ابتدا سطح خاک را آبیاری نمایید. در فصل زمستان نیز برای نگهداری یوکا هر دو تا سه ماه یک بار به گیاه خود کود دهید.

کوددهی بش از اندازه برای یوکا مضر می باشد و موجب پدید آمدن لکه های قهوه ای  و در نهایت زرد شدن و ریزش برگ های آن می شود. در صورتی که بیش از آنچه که گفته شد، به گیاه کود داده اید، گیاه را از گلدان خارج کنید و خاک آن را شستشو دهید، تا نمک های اضافی کود شسته شود و پس از آن از خاک تمیز و تازه برای کاشت مجدد یوکا استفاده کنید.

معرفی روش هرس کردن یوکا

هرس کردن

در راستای نگهداری یوکا به هرس خاصی نیاز نیست، اما به جهت زیباتر شدن گیاه و این که به شکل ساقه ای رشد کند، که در انتهای آن دسته ای برگ قرار دارد، می توانید، برگ های زرد و مسن ساقه را با استفاده از قیچی تیزی که ضدعفونی شده است، جدا کنید. آموزش تکثیر گل یوکا و آنچه برای رشد بهتر این گیاه به آن نیاز دارید، کمک می کند، تا گلدان های زیبای خود را افزایش دهید.

تعویض گلدان

با توجه به رشد کند یوکا نیازی به تعویض سالانه گلدان وجود ندارد و در صورت نیاز ممکن است، هر دو یا سه سال یک بار به تعویض گلدان نیاز باشد، بهترین زمان برای این امر فصل بهار می باشد، زمانی که متوجه خروج ریشه های یوکا از گلدان شدید، بدین معنا می باشد، که گیاه به تعویض گلدان نیاز دارد. البته لازم است، تا به طور سالانه خاک گلدان تعویض شود و در صورتی که امکان تعویض کامل خاک وجود نداشت بهتر است، خاک های سطحی را عوض کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *