آشنایی با مراحل پرورش نیلوفر آبی

در صورتی که مراحل کاشت نیلوفر آب را به دقت و به شکلی صحیح پشت سر بگذارید و شرایط مناسب گلدهی را به خوبی برای این گیاه فراهم کنید، از پرورش نیلوفر آبی خود و دیدن گل های زیبا این گیاه بسیار لذت خواهید برد و نتیجه زحمات خود را با گل های زیبا دریافت خواهید کرد.

یکی از زیباترین گیاهان آبزی که می توان از آن نام برد، نیلوفر آبی می باشد. این گل زیبا نماد گل ملی هند است و خاستگاه  آن متعلق به جنوب آسیا و استرالیا می باشد، البته برای پرورش نیلوفر آبی تنها به آب و هوای معتدل و شرایط مناسب رشد آن نیاز دارید، تا بتوانید به راحتی از این گل زیبا مراقبت کنید و شاهد رشد و زیبایی روزافزون آن باشید. در ادامه اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب خواهید کرد.

نیلوفر آبی گیاهی چند ساله و علفی است، در صورتی که شرایط مورد نیاز برای رشد، اعم از گرما و آفتاب را در اختیارش قرار دهید، به راحتی رشد می کند و گل های خود را شکوفا می نماید، این گیاه هم از طریق کاشت بذر و هم غده قابل پرورش می باشد.

پرورش نیلوفر آبی

گل زیبای نیلوفر آبی به خوبی در فضای باز قابل رشد می باشد، این امکان نیز وجود دارد، که از انواع کوچکتر این گیاه در گلدان و در داخل منزل نگهداری کنید، در صورتی که از دانه برای کاشت استفاده شود، در سال اول گلدهی وجود نخواهد داشت. در نگهداری از این گیاه دو فاکتور مهم باید مد نظر باشد، اول تامین نور و آب موردنیاز گیاه و پس از آن تمیز نگه داشتن آب. کاشت نیلوفر و آنچه باید درباره رشد بهتر این گیاه دانید، در ادامه ذکر شده است.

آموزش نگهداری از نیلوفر آبی برای گل دهی

این گل محبوب برای هزاران سال است، که بر روی خاک زمین رشد می کند، در آسیا کشور هایی نظیر هند، چین، ژاپن و کره برای این گل ارزش بسیاری قائلند و آن را مقدس می دانند، دو نوع از این گل زیبا وجود دارد، گونه اول شامل گونه های گرمسیری و گونه دوم معتدل چند ساله می باشد.

هر دو نوع گونه ذکر شده، تقریبا یکسان به نظر می رسند، تنها تمایز میان این دو گونه این است، که نوع گرمسیری آن در تمام طول سال رشد می کند و گونه های جدید چند ساله آن در ماه های سردتر به خواب می رود و در بهار دوباره جوانه می زند، می توانید، با پرورش نیلوفر آبی آن ها را در رنگ های زرد، آبی، بنفش، قرمز، نارنجی، سفید و صورتی ببینید. در کشور ما نیز این گیاه در نزدیکی شهر کرمانشاه می روید و نمادی از آیین مهر در نقوش طاق باستان می باشد و از گونه های ارزشمند تالاب انزلی نیز به شمار می رود.

روش کاشت

برای کاشت نیلوفر آبی پس از تهیه بذر لازم است، با کمک چاقو یا کاتر قسمت کوچکی از لایه سفت بذر را بخراشید، تا این امکان برای بذر فراهم شود، که در تماس با آب قرار بگیرد و آب به درون آن راه پیدا کند. پس از خراش دادن بذر آن ها را در آب ولرم بخیسانید و در اتاقی با دمای بیست تا بیست و پنج درجه سانتیگراد از آن ها نگهداری کنید، بهتر است، محل نگهداری در نزدیک پنجره باشد و پس از گذشت دو روز که پوسته سیاه بذر نرم شد، آن را از مغز بذر جدا کنید.

آبی که بذر ها را در آن نگهداری می کنید، باید به طور منظم تعویض گردد، تا گندیدن آب موجب پوسیدگی بذر نشود. آب کلر دار نتیجه زحمات شما را از بین می برد، بنابراین توصیه می شود، از آب جوشیده  ای که سرد شده است، برای خیساندن بذر ها استفاده نمایید، تا زمانی که جوانه نیلوفر ها از بذر سر بر آورد.

توجه داشته باشید، که با گذشت اولین روز بذر های خیسانده شده، باید دو برابر اندازه ابتدایی خود شده باشند، این احتمال نیز وجود دارد، که برخی از بذر ها بر روی آب شناور شوند، این امر به معنای خراب بودن بذر می باشد و امری طبیعی قلمداد می شود.

بذر ها در زمان تقریبی دو تا ده روز جوانه خواهند زد، احتمالا پوسته سیاه بذر مزاحم جوانه ها باشد، می توانید به آرامی و با دقت پوسته های سیاه را جدا کنید، این پوسته به دلیل قرار گرفتن در آب برای چند روز نرم شده است و به راحتی از جوانه ها جدا خواهد شد. تا زمانی که ریشه جوانه ها تشکیل شود، از بذر ها درون ظرف آب که به شکل منظم آب آن را تعویض می کنید، نگهداری شود.

آشنایی با روش کاشت نیلوفرآبی

در زمان تقریبی دو هفته شاهد پدیدار شدن ریشه ها خواهید بود، برای اطمینان چند روز دیگر نیز از بذر ها در داخل ظرف آب نگهداری کنید، تا ریشه به اندازه کافی قوی شود، پس از کاشت بذر بسته به محل رویش شاهد اندازه متفاوتی از گل ها خواهید بود، پرورش نیلوفر آبی در فضای بزرگ، برگ های بزرگ و گل های درشت تری را به شما هدیه می دهد و در مقابل فضای کوچک موجب رشد گل های مینیاتوری خواهد شد.

این گیاه در بیرون از منزل رشد بهتری خواهد داشت، با فراهم نمودن شرایط مناسب رشد، که شامل بستر مغذی، کوددهی به موقع، نور کافی و فضای مناسب رشد می باشد، شاهد رشد گل ها زیبا در طول سال و روی سطح آب خواهید بود.

کاشت با پیاز

کاشت نیلوفر با پیاز آن مقداری متمایز از کاشت با بذر می باشد، در مرحله اول باید گل نیلوفر را در درون کاسه از آب بدون کلر قرار دهید، که آب آن ولرم باشد و در گام بعدی کاسه را در نزدیکی پنجره قرار بگذارید و آب داخل کاسه را هر سه تا هفت روز تعویض نمایید، پس از چند هفته جوانه زنی بذر ها را شاهد خواهید بود.
با در نظر گرفتن اندازه پیاز گل، گلدانی مناسب برای گیاه فراهم کنید و آن را با خاکی سنگین پر کنید، برای کاشت گیاه دقت داشته باشید، تا بیش از اندازه پیاز را درون خاک فرو نکنید، به قرارگیری جوانه ها دقت داشته باشید و مطمئن شوید، جوانه ها رو به بالا قرار دارند. در نهایت با قرار دادن یک تکه سنگ بر روی آن از شناور شدن پیاز نیلوفر آبی اطمینان حاصل نمایید.

دما

دمای مناسب برای رشد پرورش نیلوفر آبی بین بیست تا بیست و پنج درجه سانتی گراد می باشد، در هوای سردتر ممکن است، لایه های عمقی آب یخ بزند و رشد گیاه با اختلال مواجه شود، بنابراین لازم است، در شرایطی که دما کاهش می یابد، گلدان ها را به محیط خارج از آب منتقل کنید. با خارج کردن گلدان از آب باید دقت کافی داشته باشید، تا خاک خشک نشود، ضمنا محیط سرد موجب می شود، تا گیاه وارد دوره خواب شود.

نور

گلدهی به طور مستقیم با دریافت نور کافی مرتبط می باشد، بنابراین برای گلدهی مناسب نیلوفر آبی باید روزانه چهار تا شش ساعت نور مستقیم خورشید را دریافت نماید، با کاهش میزان نور دریافتی گلدهی تحت تاثیر قرار می گیرد و شاهد کاهش آن خواهید بود.

خاک

ساقه های زیرزمینی یا ریشه در گلدان به شکل افقی کاشته می شوند، گلدان های که دارای حفره زهکشی در انتها می باشند، مناسب پرورش نیلوفر آبی نیستند، مناسب ترین خاک ها که باید مورد استفاده قرار بگیرند، خاک هایی با بافت نسبتا سنگین می باشند، خاک پرلیت یا کوکوپیت برای کشت بذر نیلوفر مناسب می باشند.

برای کاشت در گلدان، باید گیاه را در لبه گلدان بکارید نه در مرکز آن، پس کاشت بذر باید با سنگ ریزه سطح گلدان را بپوشانید، این عمل به حفظ خاک پس از قرارگیری گلدان در برکه و آب موثر می باشد.

به عمق آبی که گلدان نیلوفر آبی را در آن قرار می دهید، نیز توجه کافی داشته باشد، عمق باید به قدری باشد، که برگ ها روی سطح آب شناور بمانند، برای کاهش عمق می توانید، ابتدا محل قرارگیری گلدان را مرتفع نمایید و پس از آن گلدان را در آب قرار دهید.

بررسی شرایط مناسب پرورش نیلوفر آبی

کوددهی

کوددهی نیابد به شکل مستقیم در آب صورت بگیرد، زیرا این احتمال وجود دارد، که ph آب تغییر پیدا کند و به گیاهان و جانوران در آب آسیب برسد، در فصل های بهار و تابستان به فاصله هر دوهفته یک بار مقداری کود مایع به گیاهان آبزی دهید، نیلوفر های گرمسیری برای رشد مناسب در دوره رشد به کود نیاز دارند.

هرس

در پرورش نیلوفر آبی باید بدانید، عمر هر گل بین سه تا پنج روز می باشد، پس از پایان گلدهی نیلوفر ها به آرامی به درون آب فرو می روند، توصیه می شود، گل های پژمرده را از گیاه جدا کنید، این عمل به فرایند گلدهی بهتر گیاه کمک می کند، در صورتی که برگ های پلاسیده نیز هرس شوند، شرایط بهتری برای رشد گیاه فراهم می شود. با پیروی از مراحل ذکر شده، در کاشت بذر و پیاز نیلوفر آبی و فراهم کردن نیاز های گیاه از قبیل نور، آب و کود و بستر مناسب زیبایی خیره کننده گل های این گیاه را شاهد خواهید بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *