مراحل شوکه شدن گیاه

گیاهان به همراه زیبایی و لطافت خود دارای طبیعتی حساس می باشند. بنابراین در روند پرورش و نگهداری آن باید بسیار دقیق بوده و با داشتن آگاهی کامل به عوامل و دلایل رشد و آسیب هایی از قیبل شوکه شدن گیاه و راه های درمان آن به مراقبت و نگهداری آن پرداخت تا در پایان بهترین نتیجه را گرفت.

گیاهان و گل ها ذاتا برای جابجایی ساخته نشدن و انتقال آن ها از گلدانی به گلدان دیگر یا هر مکان جدیدی سبب بروز مشکلات و اختلال در روند رشد و شوکه شدن گیاه می شود، این امری انکار ناپذیر است و جلوگیری از آن امکان پذیر نمی باشد،اما با رعایت یکسری نکات می توان باعث جلوگیری از بروز  مشکلات بیشتر و شوک وارد شده به گیاه و درمان آن صورت بگیرد.

نشانه های شوکه شدن گیاه

هنگامی که گیاهان را را جابجا می کنید ممکن است شاهد تغییراتی باشید که نشان دهنده شوکه شدن گیاهان و آسیب رسیدن به آن می باشد.از جمیله این موارد پژمردگی و کند شدن روند رشد و گاه متوقف شدن رشد آن است که نشان از بیمار شدن گل می دهد. زرد شدن وپیچ خوردن و چروکیده شدن برگ های پایینی گیاه و سرایت آن به برگ های بالاتر خود،خمیده شدن ساقه و رشد بی اندازه به همراه باریک شده ساقه یکی از نشانه های به وجود آمدن اختلال در رشد گیاه است و باید به دنبال بهترین راه برای درمان و پیشگیری از وارد شدن شوک بیشتر به گیاه باشید تا ازهرگونه آسیب بیشتر جلوگیری کرد.

پلاسیده شدن گیاه

 

دلایل وارد شدن شوک به گل و گیاهان

یکی از دلایل وارد شدن شوک به گیاه تغییر میزان نور تابیده شده به آن است، اگر گیاه قبل از جابجایی در معرض تابش و نور بالا قرار گرفته باشد و بعد از جابجایی در مکانی با  تابش و نور کمتری قرار بگیرد و همین طور بالعکس گیاه دچار شوک می شود همچنین تغییر دما برای گیاه و انتقال آن از مکانی سرد به گرم یا گرم به سرد باعث  وارد شدن شک به آن می شود. تغییر رطوبت در گیاه به دنبال جابجایی آن از مکانی با رطوبت بالا به مکانی با رطوبت پایین تر و برعکس باعث وارد شدن شوک به گیاه می شود.مورد دیگر آبیاری و کود دهی بیش از حد یا کم به گیاه است که زیاده روی در هر کدام از این موارد باعث به وجود آمدن خسارت های جبران ناپذیری به ریشه و گیاه می شود، آخرین مورد حمله آفت ها و بیماری ها است که گیاه را دچار استرس کرده و باعث اختلال در رشد و شوکه شدن آن می شود.

خارج کردن گل از گلدان

عوامل جلوگیری کننده از شکه شدن گیاه

هنگامی که مشکل درهم پیچدگی ریشه یا کوچک بودن گلدان داشته باشید چاره ای جز جابجا کردن و انتقال گیاه به محل دیگر وجود ندارد اما باید به یکسری نکات توجه داشت تا حدامکان کمترین آسیب و شوک به گیاه وارد شود.

  • تا جایی که مقدور است توجه داشته باشید تا در هنگام جابجایی به ریشه آن آسیب نزنید و خاک احاطه شده اطراف ریشه را سالم و دست نخورده نگهدارید، هرچه مقدار ریشه های منتقل شده به همراه گیاهان بیشتر باشد میزان شوکه شدن آن کمتر است و رشد بهتری خواهد داشت.
  • یکی دیگر از راه های انتقال آسان گیاه به همراه ریشه مرطوب کردن خاک آن است،در صورتی که ریشه ها کاملا خشک باشند امکان آسیب دیدن آنها به مراتب بیشتر می شود، اما در صورت مرطوب بودن ریشه ها انتقال گیاه راحت تر و با سلامت بیشتری انجام می شود.
  • بعد از جابجایی برای عادت کردن گیاه به موقیت جدیدی که در آن قرار گرفته دقت داشته باشید تا آبیاری کافی انجام شود و باعث کمتر شدن شک وارد شده به گیاه شود.
  • خاک  باید دارای زهکشی مناسب باشد که آب به راحتی از داخل آن عبور کرده تا ریشه گیاه در آب غرق و خفه نشود.

 

گلدان به گلدان کردن کیاه

 

راه حل برای درمان گیاه شوکه شده

اضافه کردن آب قند: تجربه حاکی از این بوده که اضافه کردن مقداری آب و قند رقیق شده به گیاه پس از جابجایی آن به مکانی دیگر می تواند باعث کمتر شدن شوک وارد شده به گیاه شود و زمان شوک را کاهش دهد، اگرچه این روش برای همه گیاهان کار ساز نمی باشد اما امتحان آن نیز ضرری برای گیاه ایجاد نمی کند.

هرس کردن گیاه: برای رشد و تقویت بیشتر ریشه هرس کردن گیاه کمک شایانی به شما می کند. در صورتی که از یک گیاه چند ساله مراقبت می کنید باید یک سوم آن را هرس کنید، در اعنواع یک ساله به صورت بوته ای نیز یک سوم آن را هرس کنید، اگر گیاه به صورت تک ساقه ای بود می توانید نیمی از هر برگ را ببرید.

مرطوب نگه داشتن ریشه: در این مرحله باید توجه داشته باشید که خاک رطوبت کافی داشته باشد و آبیاری آن به صورت منظم انجام شود. همچنین اطمینان حاصل کنید که خاک دارای زهکشی مناسب باشد و آب بتواند از داخل سوراخ های خاک خارج شده تا گیاه داخل آب خفه نشود.

صبور باشید: گاهی گیاه به چند روز زمان نیاز دارد تا از شوک وارد شده بیرون بیاید و با مکان جدید خود وقف پیدا کند.بهتر است در این زمان به مراقبت های معمول بپردازید تا گیاه به حالت اولیه خود بر گشته و رشدش را از سرگیرد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *